Balatonföldvár, Bajor Gizi Közösségi Ház

Balatonföldvár nyaralói és lakói különösen szerencsések – tartotta a leghíresebb, Eötvös Károly-féle útleírás –, hiszen nem rekeszti el szemük elől a fél tavat a tihanyi félsziget. Emellett a település szerinte főrendi fürdő, főképp mágnások kedvelik, mert a Balaton vize itt közülük választja ki vendégeit.

A 19. század jeles közéleti személyiségének annyiban igaza volt, hogy a fürdőéletet valóban arisztokraták hozták itt létre, amikor az 1870-es években felismerve a hely adottságait nyaralótelepet hoztak létre Földvár pusztán. Gróf Széchenyi Imre villák sorát építtette, Széchenyi Viktor pedig nagyléptékű fásítási programba kezdett az egykori kelta földvár sáncai alatt húzódó lejtős területen.

Bródy János a pártállami években már egész másképp látta a Balatonföldvárt, és korunk emberének inkább az ő dala tette híressé és emblematikussá a helyet. Nosztalgikus, szerelmes balladájában ócska színpadról emlékezik meg – ez azonban már a múlté, hisz a településen 1994-ben új közösségi ház épült 290 férőhelyes színházteremmel. Névadója Bajor Gizi, a legendás magyar színésznő volt, aki egykor a Petőfi utában, a „tulipános házban” pihente ki a premierek fáradalmait. A csöndes, kimondottan szerény épületről aligha mondaná bárki, hogy arisztokrata építtette. A villa egy volt abból a hét házból, amelyet gróf Széchenyi Imre emelt főrendi társainak példaadásul. Az épület lakályosságát mi sem bizonyítja jobban, mint hogy felesége, Andrássy Mária élvezte kényelmét.

Az elegáns, és a Balaton régi villáit idéző közösségi ház ad otthont a fesztivál programjainak.

 

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló