Balatonfüred, Kisfaludy Színpad

Balatonfüred a savanyúvíz és a bálok városa

Szerénytelenül rögtön saját fesztiválunkat is említhetnénk, hisz nyolc éve a sétány parkjának fái között csendültek fel a Klassz a pARTon! első akkordjai.

Itt áll Blaha Lujza, a nemzet egykori dívájának tekintélyes oszlopokkal díszített villája, akinek jelenléte, „delnői” alakja úgy összeforrt Balatonfüreddel, mint a gyógyító savanyúvíz, amely ma is kiapadhatatlanul csordogál a bélbántalmakban szenvedők legnagyobb örömére. A színésznő szenvedélyesen beleszeretett a Balatonba, még a vitorlázással is megpróbálkozott, ám egy kiadós balatoni vihar után már jobbnak látta csak vízpartról csodálni a majdnem lélekvesztővé vált egykori hajóját, az Olyan nincs nevezetű jachtot.

A díva villájának szomszédságában magasodik a nemzet másik nagy klasszikusának, Jókai Mórnak háza, aki szenvedélyes, látomásos sorokban örökítette meg a téli Balatont az Az arany ember című regényében. A remek részletek kidolgozásában az sem nagyon hátráltatta, hogy – Eötvös Károly ünneprontó visszaemlékezése szerint – télen sohasem látta a tavat.

A Gyógy téren áll a legendás Horváth-ház. 1825-ben innen indult hódító útjára a számos jeles találkozásnak, kulturális eseménynek otthont adó Anna-bál.

Balatonfüred  nemcsak a legvagyonosabbak pihenőhelye, noha a parton szerte sorakoznak az egykori arisztokraták, vagyonos polgárok, vezető művészek villái és tágas kastélyai, a tóparti sétány parkja mindenkinek örömet, feledhetetlen perceket okoz.

 

Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló