Budapest, Pesti Vigadó

A Pesti Vigadó a magyar művelődéstörténet egyik legfontosabb helyszíne, amely hosszú évszázadok nemzedékeiben formálta a szórakozásról, értékes kultúráról kialakított képet, mi több, hajadonok generációi találtak itt párt maguknak a patinás épület falai között rendezett híres bálokon. A Vigadó a pesti báli szezon legfontosabb helyszíne volt a 19. században, ahol a társadalom elitjének tagjai mellett a polgárság is eljárhatta a négyest vagy a palotást a táncrendben hosszú hetek hónapok alatt egyeztetett párok személyében.

A Vigadó épülete kezdetektől a művelődést és a szórakozást szolgálta, ugyanakkor mostohán bánt vele a tragikus fordulatokban bővelkedő magyar történelem. Felépült majd lerombolták, aztán építhették újra, a munkálatokkal azonban mindig a kor neves építészeit – Aman Jánost, Pollack Mihályt, Feszl Frigyest – bízták meg, így az épületre ma is csodálattal tekint mindenki.

1833. január 13-án nyitotta meg kapuit a pesti Redoute épülete, amelyet elsősorban bálok számára emeltek, de kiváló akusztikája hamarosan a kor, majd később a zenetörténet legnevesebb muzsikusait csábította termeibe. A pazar külsőségek láttán elámult a kortárs: a nagyteremben 160 tükör verte vissza csaknem kétezer hatszáz gyertya lángját.

Néhány év múlva 1849 májusában az épületet majdnem a földdel tette egyenlővé Heinrich Hentzi osztrák tábornok, aki emblematikus helyet látott benne, hiszen a magyar képviselőház is ünnepelt a falai között. A palota újjáépítése, ahogy az osztrákokkal való megegyezés is elhúzódott: csak 1865-ben nyitotta meg újra kapuit.

A pesti Vigadóban a kor legmeghatározóbb muzsikusai mutatkoztak be, számos ma is gyakran játszott zeneműnek tartották itt a bemutatóját. Amikor 1833. novemberében id. Johann Strauss adott koncertet, üvegfogaton érkezett a helyszínre, muzsikustársait pedig öt négylovas hintó fuvarozta. Liszt Ferenc számos alkalommal játszott a falak között, több művét – így az Erzsébet oratóriumot – mutatta be itt. A Vigadó dicsőséges vendégkönyve olyan neveket is felsorakoztat, mint Gustav Mahler, Johannes Brahms vagy Claude Debussy – és akkor nem szóltunk a kor legjelentősebb előadóiról.

A nagy elődök méltó folytatói lesznek a Klassz a pARTon! Fesztivál művészei, akik a Vigadó falai között indítják a nyári programsorozatot.  

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló