Fertőd, Esterházy Kastély Franciapark

A család legendás alakja I. „Fényes" Miklós herceg, Eszterháza megépítője. Az „Eszterházi tündérvilág" az 1770/80-as években éri el csúcspontját: Haydn zenéje és számos művész közreműködésével rendezett ünnepségek közepette - amelyek egyikére Mária Terézia is ellátogat - „Fényes" Miklós létrehozza a „magyar Versailles"-t. 1778/79-ben 1200 saját katonájával tábornagyként háborúskodik II. József császár mellett Bajorországban, ezért a császár a hercegi rangot a család minden tagjára kiterjeszti.

Fertőd

Győr és Sopron között, Soprontól délkeletre, a Fertő-Hanság kistájon fekvő település. Műemlékein, egyéb nevezetességein kívül a térség gazdasági és kulturális központja. Mai nevét a magyarországi közigazgatás átszervezése idején kapta, az Árpád-korban még meglévő - 1234. Villa Ferteud, 1265. Villa Ferteu - Iván, Sajtoskál, Nemesládony között lokalizálható település után.

A település középpontjában a patkó alakú, lenyűgözően szép barokk stílusú kastély található, amely a város idegenforgalmának fő forrása, meghatározó jelentőségű látnivalója. 

Joseph Haydn csaknem két évtizedet töltött a "pompakedvelő", művészeteket is támogató Esterházy Miklós szolgálatában az eszterházi Muzsikaház lakójaként, ahol emlékét emlékszoba őrzi.

Nagy vonzerőt jelent a Fertő-Hansági Nemzeti Park értékes és ritka növény- és állatvilága. Ausztriával a Fertőd-Pamhagen (Pomogy) határátkelő és kerékpárút köti össze.

 

A koncertre a belépés ingyenes.
Regisztráció: info@eszterhaza.hu, 2020. augusztus 25-ig.

Esőhelyszín: Marionettszínház

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Aug30
Koncert

Klassz a Parkban

Fertőd, Esterházy Kastély Franciapark

Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló