Keszthely,Festetics-kastély, park

A keszthelyi kert évszázadai

A nemesség számára a kert nem egyszerűen a kastély kiegészítője, az életet kellemessé tevő liget szerepét játszotta: a park szerves része volt az épületnek, nemritkán a főúri rezidenciával együtt épült. A növények telepítésénél a rezidenciát álmodták tovább a kertépítészek, de az sem volt ördögtől való gondolat vagy példa nélküli, hogy a kerthez építették az úri lakot.

A keszthelyi Festetics-kastély hazánk egyik legjelentősebb fennmaradt főnemesi rezidenciája, emellett egyik legnagyobb tájképi parkja, ahol mai napig megcsodálhatjuk nemzedékek kertépítő igyekezetét.

A Festetics család története bővelkedik jó gazdákban, szinte mindegyikük igyekezett saját képére formálni álmai ligetét. A kert folyamatosan bővült és szépült, a kastély éppúgy hű tükrévé vált a hazai történelem sorsfordulóinak mint a park. Míg Festetics László vagyonát nem kímélve hatalmas, ma is  álló oroszlános díszkutat emeltetett az épület elé, a második világháború után már felrobbantották a famatuzsálemeket, mert a százéves növényeket nem tudták fejszével kivágni.

Már Festetics Kristóf, a kastély alapjainak lerakója gyökeres változást hozott Keszthelyen, hisz barokk kertjében megjelentek az első narancsfák – az ízletes gyümölcs elterjedéséhez hozzájárult, hogy a Napkirály kedvenc csemegéjének számított.

Gróf Festetics György, aki az udvar kegyvesztettjeként birtokaira vonult vissza gazdálkodni, mezőgazdasági iskolát alapított, a Georgikont, amelynek jelentősége messze túlnőtt egy helyi agrárképző keretein. 1817-től minden évben két alkalommal irodalmi találkozót szervezett, amelynek impozáns helyszínévé vált a kertben a sövényszínház, a Theatromos kert. Ő építtette a Grottás kertet is, amelynek kötelező eleme volt a titokzatos mesterséges barlang.

A család egyik legjelentősebb közéleti személyisége, a hazai lótenyésztés kimagasló alakja Festetics Tasziló volt, akit – egyik utolsó rangemeléséként – hercegi ranggal jutalmazott Ferenc József. A felesége, Lady Hamilton révén Angliához is erős szálakkal kötődő főúr a szigetországból csábított Keszthelyre tájépítészt, aki teljesen átalakította a parkot. Henry Ernest Milner tervei alapján különítették el a parkot az országúttól, és nyerte el a tájképi kert azt a fenséges látványvilágot, amelyet még a második világháború és az utána következő pártállami évek sem tudtak tönkre tenni, amikor a park jelnetős részén honvédségi alakulatok állomásoztak.

Festetics Tasziló akkor is hű maradt szeretett uralkodójához, amikor a köztársasági Ausztria vezető politikusai a Habsburgok emlékét sem szívesen idézték fel kormányzásuk során. Bár a bécsi derbiket továbbra is előszeretettel látogatta, már nem szívesen hagyta el saját vasúti kocsiját, amelyben az éjszakát is töltötte, és mély megvetéssel tekintett a versenypálya uralkodói páholyára, ahol a királyi család helyét köztársasági politikusok foglalták el.

A kastélykertnél kívánni sem lehet ideálisabb helyszínt kulturális rendezvények számára. Itt minden egyes famatuzsálemhez események sora kapcsolódik, és kiváló akusztikát teremt zeneművek megszólaltatására.  

 

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló