Keszthely, Festetics-kastély

Koncertek a hercegi rezidenciában

Keszthelyen a mai napig áll, mi több, élénk turistaforgalmat bonyolít Magyarország egyik legjelentősebb főúri rezidenciája, amelynek urai királyokkal versenyeztek, sőt dacoltak a korabeli Európában. A kastélyépítő, gróf Festetics György magyar vezényleti nyelvet követelt hazai ezredeknek az országgyűlésben, az uralkodót megbotránkoztató merészségének „jutalma”, haditörvényszék és évtizedes száműzetés lett birtokára. Az arisztokrata nem töltötte tétlenül idejét, és egy kis gazdasági iskolát létrehozva a térség egyik legjelentősebb szellemi műhelyét alapította meg. A Georgikon a magyar művelődés egyik virágzó központja lett, amely a kor legjelentősebb alkotóit gyűjtötte maga köré.

A gróf utódja, Festetics Tasziló herceg, a hazai lósport és lótenyésztés egyik legkiválóbb alakjává vált. A Belvedere és a drezdai Zwinger mintájára bővítette a kastélyt, még felesége, Mary Hamilton hercegnő – aki III. Napóleon rokona és a monacói herceg elvált felesége volt – is méltó otthonának tekinthette a pazar, királyi pompával rendelkező rezidenciát.

Ma a kastély és parkja méltó a főúri elődökhöz, termeiben járva a látogató fogalmat alkothat, hogyan teltek mindennapjai egy több mint százezer holddal rendelkező magyar arisztokratának.

 

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló