Tata,Kossuth tér

A tatai óváros központi tere, amely 1895-ben Kossuth Lajosról kapta nevét, egyik legszebb legkülönlegesebb közterünk, meghatározó épülete, a Szent Kereszt Felmagasztalása Plébániatemplom. Korábbi rendeltetésére utal ősi elnevezése: Piac vidéke, illetve Piac tér. A tágas terület különösen alkalmas helyet kínált a környék termelőinek portékájuk bemutatására.

A tér kialakítása a Esterházy család tevékenységének köszönhető, amely 1727-ben szerzett itt birtokot. A grófi família a vesztett Rákóczi-szabadságharc után néhány évvel Elzászból és Bajoroszágból, illetve Würzburg környékéről hívott telepeseket a városba a megfogyatkozott, máshol hazát kereső lakosok helyére. Szaktudásuk és szorgalmuk nagyban hozzájárult hazánk egyik legszebb óvárosának felépítéséhez.

A köztér rekordernek számít: a századfordulót követő felújítási és csatornázási munkálatok részeként  Európában először acetiléngázzal üzemelő közvilágítást kapott.

A tágas tér kiválóan alkalmas kulturális rendezvények számára, amelyet most a Klassz a pARTon!  Fesztivál tölt meg értékes tartalommal.

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló