Klassz a Parkban

Kedves Közönségünk!

A kedvezőtlen időjárás-előrejelzés miatt a koncertet a Marionettszínházban tartjuk. A koncertre az előzetesen regisztrált, sárga karszalaggal érkező vendégeinket várjuk. Megértésüket köszönjük!

 

„Nagyszerűen jelenítik meg egy kis köztársaságnak az ideális modelljét. (...) Minden muzsikus olyan lelkesedéssel és intenzitással muzsikál, mintha egyedül ő játszaná a darabot, miközben figyelik a szólamvezetőket és legfőképpen a koncertmestert, akinek az irányítását egy pillanatra sem hagyják figyelmen kívül.” Botvay Károly, a Budapesti Vonósok Kamarazenekar művészeti vezetője idézte fel ezekkel a szavakkal az EU egy magas beosztású tisztségviselőjének elismerését az együttesről, mely 1977 óta a zeneélet fontos szereplője. A Liszt-díjas koncertmester, Pilz János irányításával a zenekar rendszeresen koncertezik itthon és külföldön, több önálló sorozattal szerepel évente a Zeneakadémián, a Müpában és a BMC-ben, és vidéki nagyvárosok koncerttermeinek is visszatérő vendége. Az állandó kamarazenekari repertoár mellett nagy hangsúlyt fektetnek kortárs magyar zeneszerzők műveinek megszólaltatására, és gyakran játszanak kifejezetten a zenekarnak komponált műveket.

 

Káli Gábor Európa jelentős színpadai után 2019-ben a Bécsi Rádiózenekar élén debütált óriási sikerrel a Salzburgi Ünnepi Játékokon, és Fischer Iván helyére beugorva a Budapesti Fesztiválzenekart is vezényelte az együttes európai-amerikai turnéján. A budapesti Zeneakadémián és Berlinben folytatott tanulmányai után olyan mesterektől tanulva tökéletesíthette tudását, mint Kurt Masur, Colin Metters, Eötvös Péter, Bernard Haitink vagy David Zinman. Kilencévesen döntötte el, hogy karmester lesz, és több kiemelkedő nemzetközi versenyeredménnyel a háta mögött ma már szabadúszó karmesterként vezényli a világ elismert zenei együtteseit. Nemrég Christian Thielemann meghívására Varázsfuvola előadásokat vezényelt a drezdai Semperoperben, és az ő hangversenyével nyílt meg az 2019-es linzi Bruckner Fesztivál. A következő évadokban rendszeresen vezényel a Müncheni Staatsoperben és olyan együttesekkel lép fel, mint a Londoni Filharmonikusok. Káli Gábor 2020 tavaszától a világhírű Harrison-Parrot művészügynökség partnere.

 

 

Csővári Csilla a barokktól a kortárs művekig ívelő repertoárjával Európa meghatározó operaházaiban és koncerttermeiben lép fel rendszeresen. Az énekesnő a budapesti Zeneakadémián végzett Sziklai Erika növendékeként. Berlinben Julie Kaufmann vezetésével szerzett opera- és dalénekesi diplomát, és nemzetközi mesterkurzusokon Kiri Te Kanawától és Hamari Júliától is tanult. Szóló énekesként a Kölni Operaház Operastúdiójában kezdett dolgozni, majd a Nürnbergi Operaházzal kötött szerződést, és Németország, Svájc, Dánia és Ausztria különböző operaházaiban és koncerttermeiben vendégszerepelt. Hallhatta őt a közönség a Berlini Philharmoniában és a Stuttgarti Operában éppúgy, mint a Drezdai Operettszínházban és a Hamburgi Modern Zenei Fesztiválon. Jelenleg a müncheni Gärtnerplatz Színház szólistája. Csővári Csillát 2014-ben a neves komolyzenei magazinként ismert Opern Welt az „Év énekese” címre jelölte.

 

„Jó volt megtapasztalni (...) mennyire közvetlenül reagál a mű impulzusaira, mennyire önmagát keresi, és találja meg a technikai burok tehetséges szétpattintása után a koncert mélyrétegeiben.” Érdi Tamás 16 éves volt, amikor Mozart d-moll zongoraversenyének előadása után Kroó György az Új Zenei Újságban elhangzó kritikájával valódi muzsikussá avatta őt. A zongoraművész azóta a legrangosabb hazai hangversenytermek mellett a legnevesebb nemzetközi koncerthelyszíneken, a New York-i Carnegie Hallban és londoni Barbican Centerben is játszott, és állandó, karakteres szereplőjévé vált a magyar zeneéletnek. Ahogyan Kocsis Zoltán megfogalmazta: „chopini mértékkel lehetne mérni azt a képességet”, ahogyan Érdi Tamás zongorázik, annyival „érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek”. Beethoven zenéje rendkívül közel áll a zongoraművészhez, aki nemrég a szerző három szonátáját is lemezre vette.

 

Haydn: g-moll nyitány – A lakatlan sziget Hob.Ia:13 

Mozart: „Schon lacht der holde Frühling“ – koncertária, K. 580

Beethoven: III. (c-moll) zongoraverseny, op. 37

 

A koncertre regisztráció szükséges az alábbi email címen:

info@eszterhaza.hu

Esőhelyszín: Marionettszínház