Zenés könyvbemutató

A muzsika valódi hangja a fesztiválok fővárosában – Salzburg című könyvről beszélget a szerzővel,
Székely Györggyel és Vásáry Tamással Tóth Endre zenetörténész

A zenés könyvbemutatón közreműködik Illés Eszter fuvolaművész és Szalai Éva
zongoraművész

A KLASSZ a pARTon! fesztivál valamennyi előadását, így idei nyitóprogramját is áthatja a zene és a kultúra szeretete. Ez inspirálta Székely Györgyöt is, aki zenerajongó főorvosként – és „másodállásban” zenei újságíróként – az idén százéves Salzburgi Ünnepi Játékok történetéről jelentetett meg egy exkluzív kiadványt. Székely György 1993-tól követte a Salzburgi Ünnepi Játékok előadásait, melyekről riportokon, tudósításokon, kulisszatitkokon keresztül rendkívül érzékletesen számol be írásaiban. Tóth Endre zenetörténész a szerző mellett Vásáry Tamással beszélget majd, izgalmas zenei titkokba avatva be a közönséget. A könyvbemutatóról természetesen nem hiányozhat a zene sem: Rahmanyinov, Ganne és Fauré műveit a hazai zeneélet két kiváló fiatal művésze, Illés Eszter és Szalai Éva szólaltatják meg.

Tóth Endre műsorvezetőként és muzsikusokkal folytatott beszélgetések moderátoraként állandó szereplője Budapest legjelentősebb hangversenytermeinek. Széleskörű kulturális és zenei újságírói munkája részeként 2019 tavaszán a Bartók Rádió műsorvezető-riportere lett, és jelenleg a Müpa programjainak szövegszerkesztői feladatait is ellátja. A KLASSZ a pARTon! fesztivál keszthelyi koncertjein házigazdaként fogadja majd a közönséget.

Szalai Éva „játékát lenyűgöző muzikalitása, nemes előadása és a zene iránti mélységes elkötelezettsége teszi vonzóvá”. Egykori professzora, Dmitri Bashkirov nyilatkozott így a zongoraművésznőről, aki szólistaként és kamarazenészként a legnevesebb hazai koncerttermek mellett Európa számos országában, továbbá Izraelben, Chilében és az Egyesült Államokban is sikerrel koncertezett. Szalai Éva több nemzetközi verseny győztese, jelenleg a Zeneakadémia Doktori Iskolájának ösztöndíjas hallgatója.

Illés Eszter hivatásában a különböző formációkkal való koncertezés mellett fontos szerepet tölt be a tanítás, a jövő generáció fuvolásainak segítése. Az Artisjus-díjas fuvolaművész a Zeneakadémián végzett, majd a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán folytatta DLA- tanulmányait. Fesztiválunkon Rohmann Dittával és Balog Józseffel Balatonalmádiban is fellép.

Műsor:
Rahmanyinov: Vocalise
Ganne: Andante és scherzo
Fauré: Sicilienne