Klassz a pARTon! fesztivál

Klassz a pARTon! fesztivál

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

Klassz a pARTon! fesztivál 

Klassz a pARTon! Fesztivál legfontosabb célja a klasszikus zene népszerűsítése. Keressük az új közönséget, azokat, akik csak azért nem járnak „komolyzenei” koncertekre, mert megriadnak már a szótól is, vagy anyagi, távolsági okokból elérhetetlen a számukra. Ezért hoztuk ki a klasszikus zenét a koncerttermekből, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben - akár a fűbe heveredve - hallgathassa a koncerteket. Emellett fesztiválunkon templomok és kastélyok falai között is felcsendül a zene, így a közönség az építészet remekeiben is gyönyörködhet. Különféle interaktív, beavató programokkal is kísérletezünk, hogy még több embert megszólítsunk, és olyanokat is elérjünk, akik egyáltalán nem érdeklődnek a klasszikus zene iránt.

A Klassz a pARTon! Fesztivált 2015-től, Érdi Tamás zongoraművész ötlete alapján rendezik meg a Cimbora Alapítvány munkatársai. Tamás álma volt a klasszikus zene népszerűsítése, főleg a fiatalok körében. Koncertjei szerte a világban meggyőzték arról, odafigyeléssel és a zene varázsával az egészen kicsik figyelmét is fel lehet kelteni. Több alkalommal zongorázott Varsóban, a híres Łazienki parki koncerteken, ahol egy tó partján felállított zongora körül, több ezer ember padokon és a fűben ülve hallgatja hat évtizede, minden nyáron Chopin zenéjét. Nemcsak a közönségnek, Tamásnak is élmény volt ilyen közegben játszani, és úgy érezte, itthon is hasonló koncerteket kellene szervezni.

A fesztivált pályázati és szponzori támogatások megszerzésével tudja megvalósítani Érdi Tamás művészeti vezető és az alapítvány kicsi, ám lelkes stábja. Az ingyenes – ezért mindenki számára elérhető - rendezvénysorozat mára nemcsak a nyár egyik legsikeresebb és legkeresettebb fesztiválja, hanem szakmailag is elismert projekt, nem véletlenül szerepel a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiemelt zenei programjai között.

Az elmúlt hét évben 350 koncertet és más zenei programot szerveztünk, 200 szólista és 60 zenei együttes szerepelt a fesztiválon. A programokon nemcsak a magyar és a külföldi zenei élet kiválóságai lépnek fel, hanem fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak. Különösen fontosnak tartjuk a gyermek- és családi programokat, hogy már kicsi korban megszerettessük a gyerekekkel a klasszikus zenét.

Harmincegy településen hallgathatta a közönség a koncerteket, elsősorban Balaton parti helyszíneken és Tatán, az Öreg-tó partján, de a Duna mentén - Budapesten, Esztergomban, Pozsonyban -, a Velencei-tó mellett és Fiuméban, a tengernél is voltak már Klassz a pARTon! koncertek.

 

Művészeti vezető

A fesztivál művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész.

Cimbora Alapítvány

A Klassz a pARTon!  Fesztivál rendezője a Cimbora Alapítvány.

Támogatók

Köszönjük a támogatást minden támogatónknak és együttműködő partnerünknek.

Kapcsolat

erdi-harmos.reka@klasszaparton.hu