Klassz a pARTon! fesztivál

Klassz a pARTon! fesztivál

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

A Klassz a pARTon! klasszikus zenei fesztivált 2015-ben alapította Érdi Tamás Liszt-díjas zongoraművész. A fesztivál ötletét egy fellépés adta, amelyet Varsóban a világhírű Chopin szobor alatt egy tüneményes tó partján, a Łazienki parkban adott, hét-nyolcezer ember előtt. Évről évre rendszeresen visszahívták, és a sikert tapasztalva egyre erősödött benne a gondolat, milyen jó lenne hasonló koncertekkel szórakoztatni a hazai vízpartokon is a klasszikus zenét kedvelő közönséget. Szerencsére elképzelése támogatásra talált, és az eltelt évek bebizonyították, hogy a fesztivál egyedi értéket képvisel, minőségi programokat kínál és a koncertek művészi színvonalát nemzetközi szinten is értékelik. 

Míg az első évben 15 koncertet kínált a fesztivál, mára ez a szám 62-re növekedett, szinte beterítve klasszikus zenei koncertekkel a Balaton Északi pART-ját két hónapon át.

Fesztiválunk elsődleges küldetésének tekintjük a klasszikus zene népszerűsítését, amelyet ingyenes, a közönség számára könnyen elérhető helyszíneken megrendezett programokkal igyekszünk elérni. A helyszínek kiválasztásában a változatosságra, egyediségre törekszünk, szabadtéri színpadokon, templomokban, kastélyokban, köztereken, szalonokban, strandokon rendezzük meg programjainkat. 

A fesztiválon elsősorban a hazai zenei élet kiválóságai lépnek fel, de minden évben számos külföldi művész is ellátogat hozzánk. Célunk ugyanakkor, hogy fiatal tehetségeknek is bemutatkozási lehetőséget biztosítsunk, ezért különösen büszkék vagyunk arra, hogy koncertjeink közel felén ők szerepelnek.

A családok és a fiatalok megszólítására interaktív zenei és művészeti programokat szervezünk, a gyerekek számára pedig klasszikus zenei strandkoncertjeink kínálnak egyedülálló élményt.

A balatoni települések és turisztikai szereplők támogatását élvezve a fesztivál olyan turisztikai értékké nőtte ki magát, amely egyszerre bővíti a családi turizmus lehetőségeit, és erősíti a családbarát szolgáltatások iránti keresletet a partnertelepüléseken. A „Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia 2030” szerint fesztiválunk a Balaton régió egyik meghatározó kulturális vonzereje. 

A Klassz a pARTon! fesztivál a Magyar Fesztiválszövetség tagja, programjainkkal a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 projekthez is kapcsolódunk.

Művészeti vezető

Érdi Tamás zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője

Támogatók

Rendezvényünk elkötelezett támogatói. Köszönjük!