Klassz a pARTon! fesztivál

Klassz a pARTon! fesztivál

Nyáresti koncertek Érdi Tamás zongoraművésszel és barátaival

Klassz a pARTon! Fesztivált 2015-ben rendezte meg első alakalommal a Cimbora Alapítvány.

Érdi Tamás zongoraművész több alkalommal zongorázott Varsóban, a híres Łazienki parki koncerteken, ahol egy tó partján felállított zongora körül, több ezer ember padokon és a fűben ülve hallgatja hat évtizede, minden nyáron Chopin zenéjét. Nemcsak a közönségnek, Tamásnak is élmény volt ilyen közegben játszani, és úgy érezte, itthon is hasonló koncerteket kellene szervezni.

Ezért hoztuk a klasszikus zenét a koncerttermekből, hogy a közönség ne a megszokott keretek között, ne a megszokott formában, hanem szabadtéren, a vízparton, parkokban, ligetekben - akár a fűbe heveredve - hallgathassa a koncerteket, hogy olyanokat is elérjünk, akik csak azért nem járnak „komolyzenei” koncertekre, mert megriadnak már a szótól is, vagy anyagi, távolsági okokból elérhetetlen a számukra. Különféle interaktív, beavató programokkal is kísérletezünk, hogy még több embert megszólítsunk, és olyanokat is elérjünk, akik egyáltalán nem érdeklődnek a klasszikus zene iránt.

A fesztivál megrendezése és ingyenessége pályázati és szponzori támogatásoknak köszönhető.

Az ingyenes – ezért mindenki számára elérhető - rendezvénysorozat mára nemcsak a nyár egyik legsikeresebb és legkeresettebb fesztiválja, hanem szakmailag is elismert projekt, nem véletlenül szerepelt a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 kiemelt zenei programjai között.

Az elmúlt kilenc évben 425 programot valósítottunk meg, 34 településen, 74 helyszínen, elsősorban Balaton parti helyszíneken és Tatán, az Öreg-tó partján, de a Duna mentén - Budapesten, Esztergomban, Pozsonyban -, a Velencei-tó mellett és Fiuméban, a tengernél is voltak már Klassz a pARTon! koncertek.A programokon nemcsak a magyar és a külföldi zenei élet kiválóságai lépnek fel, hanem fiatal tehetségek is bemutatkozhatnak. Különösen fontosnak tartjuk a gyermek- és családi programokat, hogy már kicsi korban megszerettessük a gyerekekkel a klasszikus zenét.

 

Támogatók

Köszönjük a támogatást minden támogatónknak és együttműködő partnerünknek.

Művészeti vezető

A fesztivál művészeti vezetője Érdi Tamás zongoraművész.

Kapcsolat

erdi-harmos.reka@klasszaparton.hu