„Nemcsak kollégák, barátok is vagyunk”

„Nemcsak kollégák, barátok is vagyunk”

A Zeneakadémia fiatal hallgatóiból alakult az Era Nova Kamarazenekar, amelyet a közös szakmai célon túl a barátság tart össze. Július 15-én Tihanyban, július 19-én Balatonszárszón lépnek fel Horti Lillával ill. Kertesi Ingriddel a Klassz a pARTon! Fesztiválon.

Interjú Kiss Csongorral

Mikor alakult a kamarazenekar?

2021 nyarán alapítottuk meg zenekarunkat, miután a koronavírus-járvány, mondhatni koncertek nélküli időszaka után már nagyon szerettünk volna együtt zenélni. Többségében a Zeneakadémia vonós tanszakának alapképzést végző tanulói játszanak az együttesben, az első évünk távoktatással telt az egyetemen. Nem csoda, hogy vágytunk a közös élményekre. Az elmúlt nyár augusztusában voltak az első hangversenyeink, Sümegen, Keszthelyen, Veszprémben és Budapesten barokk műveket játszottunk karmesterünk, Kemény Péter vezényletével.

 Péterrel ketten alapítottátok a zenekart?

Igen, ő a karmesterszakon tanul, én pedig csellista vagyok, amellett a szervezés feladatait vállalom magamra. Mondjuk úgy, hogy a menedzser teendőit.

Az „era nova” azt jelenti: új korszak. Miben szeretnétek megújítani a zenekari játékot?

Ez egy fantázianév, félig latinul, félig portugálul, de jelentése van. Számunkra új korszak a zenekar alapítása, de hitvallásunk, hogy újszerűen, a megszokottól akár eltérően formáljuk meg azokat a darabokat, amikhez hozzányúlunk. Szeretnénk korszerűek lenni, mai színekben értelmet adni a zenének.

Milyen repertoár a szívetek csücske?

Programzenekarként különböző formációkban lépünk fel, vonósnégyestől a kisebb szimfonikus zenekarig, de alapvetően az elmúlt időben a 16 tagú vonós zenekarral dolgoztunk főként. Eddig Vivaldi és Mozart műveivel van komolyabb tapasztalatunk, legutóbb a Gloriát játszottuk Székesfehérváron két énekkar (Alba Regia Vegyeskar és a Várpalotai Bányász Kórus) egyesítésével, de repertoárunkon szerepelnek többek között Grieg, Sibelius és J. S. Bach művei is. Természetesen hosszabb távú terveink között szerepel, hogy a 20. század nehezebb, fajsúlyosabb műveit is megszólaltassuk. Számos koncerthelyszín mellett felléptünk a Müpa Üvegtermében és a Zeneakadémia Solti termében is. Mindenképpen szeretnénk a nagyobb zenei központok mellett sok vidéki helyszínre is eljutni, akár kisebb formációban, trióval, vonósnégyessel, kvintettel, hogy a klasszikus zenét megismertessük egyre szélesebb körben.

A barokk művek jó beugrót jelentenek, Mozart meg ugyan könnyűnek tűnik, de azokat a szép, áttetsző textúrákat sokat kell tisztogatni.

Mostanában több Mozartot játszottunk – Péter nagy kedvence –, és azt hiszem, kezdjük megtalálni a hozzá illő hangvételt, így még nagyobb élmény az együtt játék, a közös sikerek pedig a társaságot is összekovácsolják.

Sok fiatal zenekar alapul akár csak egy-egy diplomakoncert erejéig, de a legtöbb nem marad együtt. Ti hosszú távra terveztek?

 Habár az említett első barokk koncertjeink előtt nem zenekaralapítást terveztünk, mégis mind a tagok lelkesedése és a koncerteket követő felkérések is biztosítottak minket Péterrel arról, hogy folytatnunk kell, és azóta is hatalmas lelkesedéssel vezetjük az együttest. A zenekar tagjaival nemcsak kollégák vagyunk, hanem barátok is, a próbáknak is nagyon bensőséges hangulata van, nagyon élvezzük. Abban bízunk, hogy ez a baráti kapcsolat megmarad közöttünk és a zenét is idővel még magasabb szintekre emeli.

A Klassz a pARTon! Fesztivál producere, É. Szabó Márta előszeretettel kér fel fiatal zenészeket és zenekarokat a fesztivál koncertjein. Hogy kerültetek kapcsolatba vele?

Egy ismerősön keresztül kerültünk kapcsolatba Vele és érdemesnek tartott minket arra, hogy szerepeljünk ezen a nagyszerű fesztiválon. Nagyon hálásak vagyunk neki és a Klassz a pARTon! művészeti vezetőjének, Érdi Tamásnak is, hiszen ez a felkérés hatalmas lehetőség egy ilyen fiatal együttes számára. Az első koncerten, július 15-én este Horti Lillával lépünk fel gyönyörű helyszínen, a Tihanyi Apátsági Templomban: Mozart és Vivaldi virtuóz áriái hangoznak el. A második koncertre Kertesi Ingrid főszereplésével kerül sor Balatonszárszón, a Központi Strandon: Mozart áriái mellett a no.34. C-dúr szimfóniát tűzzük műsorra. Ez az első alkalom, hogy a két énekesnővel dolgozunk, de már nagyon várjuk a közös zenélést.

Csabai Máté

2022/07/18