Mire van szükség egy karrier elején? – Fiatal művészek a KLASSZ a pARTon! Fesztiválon

Mire van szükség egy karrier elején? – Fiatal művészek a KLASSZ a pARTon! Fesztiválon

Hangszervásárlás és mesterkurzusokon, versenyeken való részvétel – e kettő, amiben egy fiatal zeneművész számára az anyagiak segíteni tudnak. A KLASSZ a pARTon! Fesztivál előtt Nemes Réka fuvolaművésszel és Kovács Gergely zongoraművésszel, a MOL Alapítvány korábbi támogatottjaival beszélgettünk.

A MOL Alapítvány 2006 óta támogat tizennyolc év alatti fiatal, tehetséges művészeket, akik az ösztöndíj segítségével megragadhatják a számukra kínálkozó lehetőségeket. A KLASSZ a pARTon! programjában minden évben szerepelnek korábbi vagy az új támogatottak.

Nemes Réka fuvolaművész feladata, hogy ezekből a fiatalokból a KLASSZ a pARTon! Fesztiválon alkalmi kamaraegyüttesek alakuljanak. Idén már negyedik éve segít a koncertek szervezésében.

„Olyan koncertműsorokat szeretnénk előadni, amelyek változatosságot kínálnak a laikus közönség számára: ismert és kevésbé ismert darabokat egyaránt játszunk.”

Rékát több éven át támogatta a MOL Alapítvány, a tizennyolcadik életévét betöltve pedig a MOL Klasszis programban is részt vett.

„Sokan hangszert vesznek a pénzből, vagy versenyrészvételt finanszíroznak” – mondja.

Egy-egy hangszer ugyanis több millió forintba kerülhet, de a versenyeken való részvétel – nevezési díjjal, utazással, kottabérléssel, esetleg zongorakísérő megfizetésével – több tízezer forintos tételt jelenthet. Nemes Réka jelenleg a Győri Filharmonikus Zenekar szólamvezetője, ő is mesterhangszert vett az ösztöndíjból, amit ma is használ. De hasonlóan nagy mérföldkő volt a szakmai életében, amikor egy pikolót tudott vásárolni.

Kovács Gergely zongoraművész többször is elnyerte a MOL Alapítvány ösztöndíját. Mint mondja, neki volt már hangszere, de

„a legtöbb fiatal zenész nem tud saját erőből hangszert vásárolni”.

Mesterkurzusokra és versenyrészvételekre fordította a támogatást. De, mint mondja, egy efféle ösztöndíjból nem csak az egyik oldal profitál. „Azzal, hogy mi, zenészek sikereket érünk el, az alapítvány hírnevét is öregbítjük.”

Kovács Gergely – fotó: Szakács Domonkos

Egy fiatal művész számára az anyagiaknál is fontosabb a tanárok segítsége – vélekedik Nemes Réka. – „Hálás vagyok a tanáraimnak, akik segítették a versenyekre, koncertekre való felkészülésemet szakmailag és lelkileg is.” Úgy látja, az ifjú zenészeknek nélkülözhetetlen a szülők segítsége, akik részt vesznek a koncertszervezésben, felveszik a telefonokat, segítenek az egyeztetésben. A fuvolaművész néhány éve elvégzett egy művészmenedzser-képzést, mert mindig is érdekelte ez a tevékenység. Elsősorban azért, hogy olyan hangversenyeket szervezhessen, amelyeken művészbarátaival együtt fellép. „Nagyon szeretem, hogy szabad kezem van abban, hogyan épül fel egy koncert.” Különösen szereti az olyan bensőséges, szabad hangulatú nyári koncerteket, mint a KLASSZ a pARTon! Fesztiválon való fellépésük lesz.

Augusztus 6-án 20 órától Balatonalmádiban a Szent Erzsébet Ligetben Balogh Benedek csellóművész, György-Horváth Zente hegedűművész, Nemes Réka fuvolaművész és Hotzi Panni zongoraművész lép fel a KLASSZ a pARTon! ingyenes hangversenyén.

Kovács Gergely romantikus műsorral készül a fesztiválra, amelyet a karantén ideje alatt tanult. Rachmaninov prelűdjei teremtik meg a koncert hangulatát, majd elhangzik Chopin b-moll szonátája, amelynek középső tétele a nevezetes Gyászinduló. „Kíváncsi vagyok, hogy ez a darab olyan hatást tud-e elérni egy nyári szabadtéri koncerten, mint egy hangversenyteremben. Ezt Liszt Haláltánca követi, amely viszont nem gyászzene: „Soha nem úgy tekintettem erre a darabra, mint egy tragikus alkotásra. Ez olyan zene, amelynek páratlanul gazdag érzelemvilága van.” A haláltánc arra szolgál, hogy a halál fájdalma feloldódjék: „Az előző korok a halálra nem úgy tekintettek, mint ma, valószínűleg egy jobb világba való áttérést jelentett. Ez a sámán haláltánc üdvözli a halált.”

A 25 éves zongoraművész a romantika zenéjét, a zongorazene fénykorát érzi leginkább közel magához. Életében egyaránt jelen van a szólókarrier és a kamarazene: „Van, hogy egyik, van, hogy másik dominál, de szerintem a kettőt külön-külön sokkal nehezebb. Egyszerre művelve viszont támogatja egymást a két terület.”

Kovács Gergely szólóestje július 14-én 20 órától a balatonfüredi Vaszary Kertben lesz hallható. Július 15-én 20 órától ugyanitt a művész Megyimórecz Ildikó operaénekessel, Dolfin Balázs gordonkaművésszel és Korossy-Khayll Csongor hegedűművésszel ad hangversenyt. Utóbbi koncertet augusztus 15-én a Balatonfűzfői Romtemplomban megismétlik.

Az elmúlt évtizedben rengeteget fejlődött emberileg és szakmailag: „A kettő kéz a kézben jár.” De hát ez a zene lényege: hogy mindig van új, amit egy-egy darabban fel lehet fedezni

 

Csabai Máté 2020. július 7. /Papageno A teljes interjú itt olvasható: 

https://papageno.hu/featured/2020/07/mire-van-szukseg-egy-karrier-elejen-fiatal-muveszek-a-klassz-a-parton-fesztivalon/

 

A KLASSZ a pARTon! fesztivál kiemelt támogatója a Szerencsejáték Zrt.

2020/07/09