Illés Eszter fuvolaművész, Illés-Szabó Helka hárfás növendék valamint Nagy Csaba lantművész és gitáros növendékeinek koncertje

A balatonszemesi templomban hallhatják legfiatalabb fellépőinket. Nagy Csaba lantművész gitáros  növendékeivel, Horváth Gergővel, Podhorányi Marcell-lel, Vári Andrással érkezik, Illés Eszter fuvolaművész pedig lányával, a hárfanövendék Illés-Szabó Helkával.

A fuvola és a hárfa, két  különleges hangszer. A fuvola dallamhangszer, a hárfa viszont akkordikus, telt és dús hangzást biztosít. Több eredeti mű született erre a duóra, de a zongora-fuvola, hárfa-hegedű irodalomból is választhatnak az előadók. A koncert első felében, Illés-Szabó Helka fiatal hárfás tehetség és édesanyja, az Artisjus-díjas fuvolaművész Illés Eszter tolmácsolásában francia, német zeneszerzők virtuóz és lírai hangvételű darabjai csendülnek fel.

A koncert második felében különleges, rendkívül ritkán hallható lantokat szólaltat meg Nagy Csaba lantművész. Tanítványai, akik a Veszprémi Csemák Antal Zeneiskola növendékei pedig a lantok népszerű utódján, a klasszikus gitáron játszanak, programjukban barokk és kortárs szerzők darabjait is hallhatjuk.

 

Az Artisjus-díjas Illés Eszter fuvolaművész számos hangverseny, fesztivál, jótékonysági rendezvény és templomi koncert szólistája, kamaraművésze, ahol neves zongoraművészekkel, zenekarokkal, különböző hangszeres kamaraegyüttes formációkkal lép fel, itthon és Európa szerte. A klasszikusnak tekintett fuvolairodalom igen széles és gazdag repertoárjának teljes megszólaltatása mellett legalább ilyen fontosnak tartja a kortárs zenére való nyitottságot, korunk zenei alkotásainak bemutatását, megismertetését. Hivatásában a különböző formációkkal való koncertezés mellett jelentős szerepet tölt be a tanítás, a jövő generáció fuvolásainak segítése.

Kislánya Illés-Szabó Helka, Budapesten a Magyar Rádió Gyermekkórusának osztályába jár. 2018-ban, hat éves korában kezdte hárfa tanulmányait Ramocsa Lili növendékeként. Részt vett 2022-ben a Szegedi Nemzetközi Hárfaversenyen. 2023-ban a Premier Music Nemzetközi versenyen ezüst minősítést kapott, 2024-ben a budapesti Kis Muzsikus verseny első helyezettje és különdíjasa. A VIII. Országos Hárfaverseny és Fesztiválon 2. helyezést ért el. Több alkalommal játszott iskolai rendezvényeken, fellépett a Kodály Társaság éves Közgyűlésén, a budapesti Nagy Hangszerválasztó eseményen, a Fóti Zeneiskola Zenei Világnap hangversenyén, Édesanyjával a Szépművészeti Múzeumban tartott adventi hangversenyen.

Nagy Csaba zenei tanulmányait Szentendrén kezdte. A Debereceni Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakközépiskola elvégzése után a Pozsonyi Zeneművészeti Egyetemen diplomázott. Lantművészként rendszeresen ad szóló és kamarazenei koncerteket mind Magyarországon, mind külföldön. Szólistaként repertoárjában rendkívül ritkán hallható, mára csaknem feledésbe merült reneszánsz és barokk művek szerepelnek, melyeket korhű lantokon - reneszánsz és barokk lant, vihuela, teorba-  ad elő. A középkori és reneszánsz zenét játszó Recercare Régizenei Műhely és a Veszprémi Régizenei Napok alapítója, 2017-ig művészeti vezetője. A Veszprémi Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola gitártanára, jelenleg a Csermák Antal Zeneiskolában tanít klasszikus gitárt és kamarazenét.

 

Műsor:

Antonio Vivaldi: G-dúr Concerto RV532 II. tétel – Andante / Podhorányi Marcell és Nagy Csaba (gitár)

Leo Brouwer: Egy novemberi nap / Horváth Gergő (gitár)

Szagiszu Siró: Going home  / Podhorányi Marcell (gitár)

Johann Sebastian Bach: E-moll Bourrée a BWV996 lantszvitből / Vári András (gitár)

Georg Philip Telemann: D-dúr Concerto I.-II. tétel Adagio/Allegretto

/ Horváth Gergő, Podhorányi Marcell, Vári András, Nagy Csaba (gitár)

Johann Hieronymus Kapsberger: Toccata és Passacaglia Canario / Nagy Csaba (teorba)

Marco Dall’Aquila: Ricercar / Nagy Csaba (reneszánsz lant)

Francesco da Milano: Ricercar / Nagy Csaba (reneszánsz lant)

John Dowland: Fantázia (P6) / Nagy Csaba (reneszánsz lant)

Luis Milan: 13. Fantázia / Nagy Csaba (reneszánsz lant)

Luis De Narváez: Quatro diferencias, Mille regretz / Nagy Csaba (vihuela)