Balatonkenese, Széchenyi park

 

A vitorlázás városa

A legnagyobb magyar nevét viseli Balatonkenesén az árnyas tóparti liget, az elnevezés ugyancsak országos jelentőségű eseményre utal. Gróf Széchenyi Istvánnal a fedélzetén itt kötött ki a Kisfaludy gőzös 1846. szeptember 21-én, amellyel a balatoni hajózás úttörője először tette meg az utat Balatonfüred és Kenese között. A kezdeményezést óriási lelkesedés, ovációk, lelkesült beszédek fogadták, a hajó fedélzetén szép számmal jelen lévő titkosügynökök fel is jegyezték, hogy a vízi út rendszerellenes tüntetésre hasonlított.

A hajózás fellendítette a Balatonkenesét, ahová hajdanán a közeli települések vasútállomásairól postakocsin érkeztek az utazók. A település a hazai vitorlázás egyik bölcsője is, itt található két híres kikötő, amely sok neves magyar sportember második – ha nem az első – otthona.    

 

A parton bandoneon dala szól

A fesztivál színpada a Széchenyi park fái között a vízparton helyezkedik el, a helyet mintha az égiek is koncertezésre teremtették volna. A háttér a zenészek mögött olyan, mint egy festmény, a természet lágy ölén – ha az elemek is úgy akarják, minden a békéről és a harmóniát hirdető zeneművekről szól. 

Július 16-án, szombaton este a Cimbora Zeneliget keretében a fesztivál szinte minden évben megrendezett programját, A varázsfuvolát hallhatja a közönség. Gulyás Dénes nyári átiratában megbizonyosodhatunk, mennyi humorral íródott ez a halhatatlan dalmű. A fiatal énekesek a darab és saját határaikat is feszegetik, a korábbi előadásokon csónakon, de még a vízben is énekeltek. Az előadás előtt a Vak Bottyán Strandon interaktív játéktérben ismerkedhetnek meg a gyerekek az opera történetével, a maguk készítette álarcban fel is léphetnek majd az esti előadáson.

A Klassz a pARTon! programján vasárnap, július 17-én a Vörös Eszter Kvintett mutatkozik be a nagyérdeműnek. A koncerten ritka hangszer, a bandoneon hangja csendül fel. A harmonikához hasonló hangszert első német készítői 1830-ban az orgona helyettesítőjének szánták. A legenda szerint tengerészek hajóin jutott el Argentínába, ahol érzékeny megszólaltatója lett a dél-amerikai tangó muzsikának. A művész hosszú évek óta a hangszer szerelmese, egyben elkötelezettje minél magasabb szintű, professzionális megszólaltatásának – ezért régóta kapcsolatot ápol legavatottabb mestereivel. Kinek a műveit szólaltatná meg ez ritka, de népszerű hangszer másnak, mint Astor Piazollának a műveit, akinek egyszerre könnyed és nívós életműve ma már kihagyhatatlan egy nyári klasszikus zenei fesztiválon?

július 16. (szombat)

CIMBORA ZENELIGET

 Vak Bottyán Strand, 17 óra  - Varázsliget – interaktív gyermekprogram

Széchenyi Park, 19 óra  - A varázsfuvola - családi program

 

 július 17. (vasárnap)

Vak Bottyán Strand, 17 óra - Varázsliget – interaktív gyerekprogram

Széchenyi Park, 19 óra Vörös Eszter Kvintett

 

A CIMBORA ZENELIGET támogatója : VEB 2023

 

 

PROGRAMOK A HELYSZÍNEN

Jelenleg nincs közelgő esemény feltöltve a helyszínhez. Kérjük látogasson vissza később!
Büfé
Shop
Ruhatár
Gyermekbarát
Akadálymentes
Ingyenes parkolás
WiFi
Biciklitároló